Upozornění na podvodné online stránky, které nabízejí produkty Faber-Castell. Více informací

Krátké povídky a omalovánky Děti z celého světa: Sekou

Sekouvi je deset let a je součástí etnické skupiny Masaji. Masajové jsou africká černošská skupina, žijící v Namibii a Keni ve východní Africe. Sekou tam žije společně se svou vlastní rodinou a dalšími rodinami ve velké komunitě. Sekou a jeho rodina žijí v enkaji. Toto je druh hliněné chaty. Protože v blízkosti nejsou žádné obchody, Masajové chovájí svůj vlastní dobytek, který jim poskytuje maso a mléko. Každý den musí Sekou a jeho rodina obstarat vodu pro dobytek, a tak časně zrána žene se svým otcem dobytek do místních mokřin, aby se dobytek napojil a uhasil svoji žízeň. Někdy se stane, že zdroj vody vyschne. Pak nezbývá rodině nic jiného než se přesunout do jiné oblasti s dostatečným množstvím vody. Voda je v Africe moc důležitá.
V Africe žije mnoho divokých a nebezpečných zvířat. Sekoua od malička doprovází lev, který je často vidět v okolí vesnice, protože je zvědavý a hledá zbytky masa, aby nemusel lovit. Jednou, když byl Sekou ještě malý, v noci utekl z vesnice. Když uslyšel v křoví něco šramotit, zastavil se a čekal, co se bude dít. Najednou se předním objevil právě tento lev. Sekou byl tak vystrašený, že ztuhl a nemohl se hýbat. Lev ho obešel, očichal a pak odešel. Sekou měl velké štěstí, že mu lev neublížil. Od té doby už nikdy z vesnice neutíká, ani ve dne a ani v noci.
Každé odpoledne Sekou a jeho kamarádi praktikuje házení kopím. Kopí je zbraň, kterou Masajové používají pro svoji obranu. Až bude Sekou starší, bude muset také chránit svoji rodinu před nebezpečím nebo divokými zvířaty
Masajové mají několik tradičních obřadů a festivalů. Mnoho z těchto obřadů je o prokázání vlastní síly. Jedním z nejznámějších obřadů je skákací tanec mužů. Muži skáčou na místě tak vysoko, jak jen mohou. Pravidla jsou jasná: ten, kdo skočí nejvyšší, je nejsilnější. Sekou se brzy bude také chtít zúčastnit a prokázat tak svoji sílu.