Upozornění na podvodné online stránky, které nabízejí produkty Faber-Castell. Více informací

Krátké povídky a omalovánky Děti z celého světa: Anouk

Tohle je Anouk. Anouk má sedm let a pochází z Grónska, obrovského ostrova mezi Kanadou a skandinávskými zeměmi, jako je Švédsko a Dánsko. Anouk žije se svými rodiči a prarodiči..
Před spaním mu jeho dědeček vypráví příběhy ze svého dětství a mládí. Anouk miluje poslouchat příběhy svého dědečka. Když byl dědeček ještě dítě, tak nežil v domě, jako Anouk, ale v iglú postavené vlastními silami. Iglú je sněhový dům ve tvaru kupole. Anouk si myslí, že v zimě to musel být v iglú strašně chladné. V Grónsku je velmi chladno po celý rok. Tam se nikdy nedostane teplota na více než asi 10 stupňů Celsia, a to jen v létě! V zimě teploměry pravidelně klesají až k minus 20 stupňů. A aby Anoukovi předci v zimě v iglú nezmrzli, museli obložit stěny silnými kožešinami. Kožešiny udržovaly teplo a život v iglú byl tak docela útulný a příjemný.
Anoukův dědeček vyrostl s osmi psy plemena Husky. Husky jsou severští psi do spřežení, kteří mají hustou šedou, černou nebo bílou srst s nápadně modrýma očima. Psi pomáhali tahat saně při putování nebo za obživou. V dřívějších dobách Anoukův dědeček vždy používal psí spřežení se sáněmi pro cestování, protože neexistovala žádná jiná alternativa. Jednou, když jeli se svým otcem na saních, přiblížil se k nim lední medvěd. Lední medvěd sledoval dlouho stopu saní, ale nakonec se vzdálil a šel si po svém. Naštěstí jsou psí spřežení velmi rychlá a psi jsou velmi vytrvalí a uběhnou velké vzálenosti bez odpočinku. Anoukův dědeček slíbil svému vnukovi, že až jednoho dne bude velký, bude moc řídit sám psí spřežení. Anouk si myslí, že by bylo nejlepší to udělat v temné zimní noci, protože pak by měli šanci spatřit na Grónském nebi skutečný zázrak: díky sklonu zemské osy nejsou póly na polovinu osvětleny sluncem. Kvůli extrémní temnotě, která zde panuje – neexistují žádné pouliční lampy ani jiné světelné zdroje – můžete na obloze spatřit nespočet zářivých hvězd. Tu a tam uvidíte i hvězdu spadnout. Polární zář je bezpochyby tím nejkrásnější úkazem a krásnou podívanou. Lze je vidět pouze v nejsevernějších částech světa. Polární světla jsou jako různobarevné zářící závoje, které se objevují na obloze. Mohou mít spoustu různých barev. Červená, zelená, modrá a růžová – skutečná duha barev.